Zeleno Zdravlje

Zeleni sok od kopra



O kopru uopšteno


Kopar ili mirođija potiče iz Egipta odnosno sa Sredozemlja. Zahvaljujući specifičnoj prijatnoj aromi kao začin se koristi vekovima u mnogim nacionalnim kuhinjama.Takođe je veoma poznat, omiljen i cenjen i kao lekovita biljka.




Kod kojih bolesti bolesti pomaže?


Reguliše rad štitne žljezde, snižava nivo šećera u krvi / uz odgovarajući režim ishrane sa 20-25 na 5-6/, prirodan je diuretik, potpomaže varenje, ublažava grčeve, sprečava i leči paradentozu.




Kako se koristi?


- zamrznute kockice soka od kopra rastopimo u čaši jogurta

- sitno naseckan kopar može se zamrznuti i dodavati raznim jelima




Kada je najbolje brati kopar?


Kopar je najbolje brati u junu, julu ili avgustu jer tada sadrži najviše hranljivih materija.Može se koristiti i lišće i cvetovi.